Tips tegen voedselverspilling: zo bewaar je groente langer

Heb jij ook een hekel aan voedselverspilling? Wij ook! Daarom delen wij hier graag wat trucjes om je groente zo goed mogelijk te bewaren. Wat mag er bijvoorbeeld in de koelkast, en wat niet?

Door: Alex / 04/16/2019

1. De perfecte avocado

Avocado's zijn gevoelige vruchten. Er zitten maar een aantal dagen tussen 'te hard' en 'te zacht' waarop je ze lekker kunt eten. Wel hebben wij een aantal tips om ze beter te bewaren. Leg ze atijd buiten de koelkast, en voorkom zo dat de binnenkant bruin wordt. Zijn ze nog te hard om te eten? Leg ze dan in de fruitmand tussen de appels en bananen. Die produceren namelijk ethyleengas, wat het rijpingsproces versnelt. Heb je een halve avocado bewaard die bruin is geworden? Haal het buitenste laagje er met een mes af: vaak is de avocado onder het bruine laagje nog groen en vers!

MS Photography Lifestyle Cooking 5

2. Piepers zonder uitlopers

Iedereen die wel eens aardappelen koopt, weet dat ze snel kunnen uitlopen. Onze tip om dit te voorkomen: bewaar ze op een donkere plek en leg er 1 of 2 appels tussen. Je zult zien, de uitlopers blijven weg: net magie! De slechtste plek om aardappelen te bewaren is overigens in de koelkast: de kou zet het zetmeel om in suikers.

3. Hou je bananen geel

Oke, dit is natuurlijk geen groente, maar het trucje is zo handig dat we het toch wilde delen. Doe een stukje plastic of aluminiumfolie om het steeltje van een tros bananen, en ze worden een stuk minder snel bruin. Dat komt omdat ze op deze manier minder ethyleengas afgeven, waardoor ze minder snel doorrijpen.

4. Knapperige wortels

Groente als wortels en selderij eet je het liefst lekker knapperig. De beste manier om ze zo lang mogelijk vers te houden, is om ze te snijden en ze in een bakje water in de koelkast te zetten. Dit helpt zelfs nog als ze al een beetje verlept zijn. Zo nemen de groente weer extra water op en blijven ze langer vers.

5. Vries verse kruiden in

Teveel verse kruiden voorgesneden? Niet getreurd, en vooral niet weggooien. Bewaar deze in een vormpje voor ijsblokjes, voeg er wat water of olijfolie aan toe, en vries ze in. Zo kun je ze de volgende keer makkelijk in de pan bij je pastasaus, omelet of soep toevoegen.

6. Verpak champignons in een krant

Champignons gaan over het algemeen lang mee, maar mocht je ze toch extra lang moeten bewaren, wikkel ze dan samen in een stuk krantenpapier. Zo blijven ze vers! Zouden ze graag lezen?

7. Weet wat er in de koelkast moet

Het is niet altijd duidelijk wat voor groente en fruit gekoeld bewaard moet worden. Vraag jezelf als je twijfelt het volgende af: ligt het in de supermarkt in het koelvak? Zo niet, dan hoeft dit thuis ook niet. Tomaten zijn bijvoorbeeld het lekkerst wanneer je ze buiten de koelkast bewaart. Voorgesneden groente en sommige slasoorten bewaar je wel het beste gekoeld.

Wij als bedrijf dragen graag ons steentje bij aan een duurzame voedselketen. Voor onze recepten worden alle ingredi├źnten in precies de juiste hoeveelheden verpakt. Zo gooi je helemaal niks weg! Ben je benieuwd wat voor recepten er volgende week op het menu staat? Dat vind je hier.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.