Wij zijn dol op een zomerse barbecue. Heerlijk eten, de zon in je gezicht en natuurlijk de lekkerste drankjes. En aangezien je waarschijnlijk druk staat te barbecueën hebben we het je gemakkelijk gemaakt met een paar cocktails die je in grote hoeveelheden kunt maken. En ook fijn: deze recepten zijn ook perfect voor mocktails.
Je maakt de korianderzaadsiroop eerst. Maak 'm ruim van tevoren want hij moet volledig afkoelen.
Benodigdheden:
1el korianderzaad
100g suiker
100g water
vijzel
Instructies:
Maal het korianderzaad grof in de vijzel, tot het begint te geuren
Doe het korianderzaad met de suiker en het water in een steelpan en zet de pan op middelhoog vuur
Verwarm tot de suiker opgelost is en het mengsel bijna kookt, neem de pan van het vuur en laat de siroop helemaal afkoelen
Schenk de siroop door een fijnmazige zeef
Tip: maak de siroop een avond van tevoren en laat het korianderzaad een nacht trekken voor een sterkere siroop.
Nodig voor één karaf:
½ watermeloen
2-3el korianderzaadsiroop
1 fles (75cl) mousserende wijn (champagne, cava, prosecco), of alcoholvrije mousserende wijn
2 limoenen
veel ijsblokjes
blender of staafmixer
1 karaf
Instructies:
Zet de karaf in de koelkast
Schep met een lepel het vruchtvlees uit de watermeloen en doe in een blender (of een pan als je een staafmixer gebruikt)
Pureer de watermeloen en schenk het sap door een fijnmazige zeef. Druk er met een lepel zo veel mogelijk sap doorheen. Schep eventueel aanwezig schuim van het sap.
Snijd de limoenen in dunne schijfjes
Vul de karaf voor de helft met ijsblokjes. Schenk het watermeloensap erbij en voeg de helft van de limoenschijfjes toe
Schenk de mousserende wijn erbij en roer voorzichtig door. Voeg 2-3el korianderzaadsiroop toe, tot je de cocktail zoet genoeg vindt
Serveer de karaf met kleine glaasjes en de rest van de limoenschrijfjes
Tip: kneus wat muntblaadjes in een vijzel en voeg ze vlak voor het serveren toe aan de cocktail.
Nodig voor één pitcher:
3 citroenen
2 limoenen
3 sinaasappels
2 grapefruits
3-4el korianderaadsiroop
veel ijsblokjes
2-3 flesjes witbier (0,33cl per fles) naar keuze, of alcoholvrij witbier
1 grote kan of pitcher
Instructies:
Zet de pitcher in de koelkast
Snijd het fruit doormidden en verhit een grilpan op hoog vuur (of steek de barbecue aan)
Rooster het fruit ca. 3min op het snijvlak, tot ze diepe grilstrepen hebben
Laat een beetje afkoelen, pers het fruit uit en bewaar een paar uitgeperste vruchten voor de garnering
Vul de pitcher voor 1/3e met ijsblokjes. Voeg wat uitgeperste citrushelften toe en schenk het sap erbij
Vul aan met het bier en roer er 3-4el korianderzaadsiroop door, tot je de cocktail zoet genoeg vindt
Serveer de pitcher met kleine glaasjes
Tip: je kunt variëren met de hoeveelheden citrusfruit. Gebruik meer citroenen en limoenen voor een zuurdere smaak, meer sinaasappels voor een zoete cocktail en meer grapefruit als je van bitter houdt.