Onze favoriete seizoensgroenten in september

Tegenwoordig zijn bijna alle groente- en fruitsoorten het hele jaar in de supermarkt verkrijgbaar, maar bij Marley Spoon koken we het liefst met groente uit het seizoen. Ook voor wie graag bij de lokale groenteboer winkelt, of zelf een moestuintje heeft, delen we hier een selectie van onze favoriete groente- en fruitsoorten uit de maand september.

Door: Alex / 09/06/2019

endive-3693164 1280

Andijvie

De volgende septembergroente is familie van witlof en bijzonder populair in combinatie met gehaktballen: andijvie! Hoewel deze groente het grootste deel van het jaar kan worden geoogst, vinden wij het een heerlijke groente om aan het eind van de zomer te eten. Deze frisse, pittige en licht bittere groente bestaat in twee soorten: krulandijvie (lekker in salades en stamppot) en ‘gewone’ lepelbladige andijvie (lekker om te stoven of koken vanwege die iets stuggere bladeren). Inspiratie nodig voor een lekker recept? Probeer dit andijviestamppotje met feta en amandelen eens!

Witlof

In september begint de witlof oogst! Het proces hiervan is best bijzonder, want deze gaat in 2 fases: het rooien van de wortels, en het oogsten van de bladen. In september kunnen de wortels gerooid worden. Deze moeten vervolgens nog zo’n 15 dagen op het land liggen, voordat je de bladeren (ongeveer 3cm van de wortel) kunt afsnijden. De witlofwortels gaan daarna weer terug in de aarde om opnieuw te groeien. Je kunt deze fris-bittere groente zowel rauw als gekookt eten. Dat witlof niet per se winters kost hoeft te zijn, bewijst dit recept met frisse witlof-rucolasalade en Flammkuchen.

william-felker-fqkrXYMosT4-unsplash

Bessenstruiken

Bessenstruiken zoals de framboos, braam en zwarte en blauwe bes zijn aan het einde van de zomer te oogsten. En wat zo leuk is aan deze vruchten: je kunt er ook heerlijke jam van maken, en er zo de hele winter van genieten. Daarnaast valt er ook prima te koken met dit soort bessen! Zo stond er vorige maand deze heerlijke bulgursalade met blauwe bes op het menu. Nog meer verrassende recepten met bessen en andere soorten fruit, vind je hier.

sonja-langford-H5k8PoC1BBc-unsplash

Snijbonen en sperziebonen

In september kun je je eigen boontjes doppen! Sperziebonen oftewel peultjes zijn eigenlijk de onvolgroeide vruchten van de plant. Het is beter om deze vroeg te oogsten, omdat een 'volwassen' boon taai is en grote zaden in de peul heeft die niet zo lekker smaken. Snijbonen zijn iets stugger dan sperziebonen. Fun fact: rauwe snijbonen eten is niet zo gezond. Ze bevatten namelijk van nature de gifstof lectine, die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt. Wel zijn deze bonen heerlijk om te roerbakken of te koken. Zin gekregen in boontjes? Probeer dan dit recept voor Griekse tomaten-bonenstoof met honingfeta.

reut-malichi-GQ62pYNohW0-unsplash

Artisjok

Artisjok is misschien wel een van de meest fotogenieke groenten die er bestaan! En bovendien gaat er in die groene, vlezige bladeren heel wat smaak schuil. Veel artisjokken die je in de winkel tegenkomt, worden in Frankrijk geteeld en worden verkocht in een blikje op potje. Verse artisjok moet je maarliefst zo'n 20 tot 30 minuten koken! Maar dat is het zeker waard: ze bevatten veel vitaminen, mineralen en antioxidanten! Lees hier ons recept voor penne all'arrabiata met artisjok en mozarella.

Alles wat je nodig hebt thuisbezorgd Meld je nu aan om jouw favo recepten bij je thuis te ontvangen.