1. Gember-kurkuma thee
Dit kruidige kopje thee is overheerlijk, en helpt je bovendien ook nog eens de winter door. Gember en kurkuma bezitten namelijke allebei ontstekingsremmende krachten.
Wat heb je nodig:
- Water
- Kurkumapoeder
- Verse gember, gesneden
- Een schijfje citroen
- Een theelepel honing
- Melk (optioneel)
Recept: kook water en voeg simpelweg je ingrediënten toe. Voeg de honing pas toe als de thee iets is afgekoeld! Zo behoudt het zijn goede eigenschappen. Tip: rasp de gember in plaats van in het te snijden. Het verschil: een smaakexplosie in je glas.
2. Verse muntthee met citroengras
Citroengras is een populaire smaakmaker in de meeste Aziatische keukens. De smaak is een combinatie van citroen, limoen en kokos en gaat perfect samen met (voor ons bekendere) munt.
Wat heb je nodig:
- Water
- Verse munt
- Vers citroengras
Recept: kook water, en voeg de verse muntblaadjes en de stengel citroengras toe. Je kunt de stengel ook snijden of kneuzen voordat je deze toevoegt. Drink de thee gewoon met de ingrediënten erin. Tip: ‘Sla’ de munt voordat je hem in je thee doet. Dat zorgt ervoor dat de aroma’s extra goed vrijkomen. Geloof je het niet? Ruik dan aan de munt, sla ermee op je pols of handrug, ruik nog eens, en oordeel zelf.
3. Lavendelthee
Lavendel staat naast haar heerlijke geur ook bekend voor haar ontspannende en rustgevende werking. Drink deze thee dus lekker voor het slapen gaan, of ‘s ochtends voor een stress-vrije dag.
Wat heb je nodig:
- Water
- Gedroogde lavendel of verse lavendelbloemen. Optioneel: meng met wat kamillebloemetjes
- Een schijfje citroen
- Honing (naar smaak)
Recept: kook water en vul een thee-ei met de (gedroogde) bloemblaadjes. Laat zo’n 5-10 minuten trekken.
4. Chai Latte
Deze pittige Indiase thee met melk is ook in de Westerse wereld ontzettend populair. Je kunt Chai thee in de winkel kopen, en deze mengen met melk, of je kunt helemaal zelf je eigen kruidenmengsel maken.
Wat heb je nodig:
- 2 tl zwarte thee
- 1 gemalen kardemompeul
- 1 snufje kaneel
- 1 gemalen kruidnagel
- 1 snufje gedroogde gember
- 1 gemalen peperkorrel
- 1 kop melk
- 1 filterzakje
- Suiker of honing
Recept: Vijzel de kruiden en doe deze samen in de theefilter. Verwarm ondertussen de melk, en laat de kruiden hierin zo’n 5 minuten trekken. Voeg wat suiker of honing toe naar smaak.
5. Spicy Masala Chai
Klinkt spannend, en dat is het ook! Want dit is – door de verschillende kruiden en specerijen – Chai (Indiaas voor thee) voor gevorderden.
Wat heb je nodig:
- 2 hele kardemompeulen
- 2 hele kruidnagels
- 1/2 kopje gezoete gecondenseerde melk
- 2 kopjes water
- 2 theezakjes (zwarte thee)
- 1 hele zwarte peperkorrel
- 2 kaneelstokjes
Recept: breng een pannetje water aan de kook en voeg de kruiden en specerijen toe. Laat het zo’n 15 minuten op een laag vuur (niet kokend) staan. Voeg daarna de gecondenseerde melk toe, en breng het geheel opnieuw aan de kook. Haal de pan van het vuur af, voeg the theezakjes toe en laat zo’n 5 minuten trekken.