Jansson’s verleiding en Donald Duck
Zweden staat voor velen gelijk aan een echt kerstgevoel. De Scandinavische gezelligheid, met sneeuw bedekte huizen of het Lucia festival maken je warm om ook het land tijdens de koude wintermaanden te bezoeken. Maar hoe vieren de Zweden nu zelf Kerstmis?
Veel Zweden luiden Kerstavond in met Donald Duck-kerstspecial op tv in hun luie zetel. Deze traditie bestaat al sinds de eerste uitzending ervan in de jaren ’60. Een onmisbaar klassiek gerecht hierbij is Janssons frestelse – wat betekent Jansson’s verleiding: een heerlijke aardappelschotel met ansjovis en room. Rond de oorsprong van de naam gaan enkele mythes de ronde: sommigen zeggen dat dit gerecht de guilty pleasure was van de Zweedse operazanger Per Adolf “Pelle” Janzon. Anderen beweren dan weer dat een Zweedse gastvrouw dit gerecht inzette om één van haar gasten te verleiden. Wie het bij het rechte eind heeft weten we niet, maar we weten wél dat het een ongelofelijk lekker kerstgerecht is! Het recept vind je hier terug.
Des plaisirs sucrés de la France
Wie de beroemde spreuk “leven als god in Frankrijk” heeft uitgevonden, zou er wel eens Kerstmis gevierd kunnen hebben. Want ook tijdens deze tijd van het jaar weten de Fransen te scoren met elegante en bourgondische maaltijden op het menu. Van gevulde kapoen met pruimen tot verse oesters: smaakpapillen verwennen zit in hun DNA! In het algemeen gaat Kerstavond van start met de middernachtmis, waarna iedereen met familie geniet van een royaal diner. Elke regio heeft weer eigen tradities en gebruiken. In de Provence bijvoorbeeld wordt het Laatste Avondmaal herdacht door een menu met maar liefst 7 gangen en 13 desserts! Een favoriet dessert hebben, zou ongeluk brengen, dus moet je elk dessert op z’n minst éénmaal gegeten hebben. Veel tijd om te verteren hebben de Fransen helaas niet: op 26 december zitten ze namelijk alweer met een pondje extra op kantoor! Benieuwd naar een lekker frans kerstdessert? Klik hier!
Rijstpudding en een lichte workout
Houd je liever van wat beweging op kerstavond? Laat je dan inspireren door de Denen, want daar staat er heel wat op het programma met Kerstmis. Vooral handig als je van plan bent om lekker veel koekjes te eten: alvorens de cadeautjes worden uitgedeeld, houdt iedereen elkaars hand vast en wordt er gedanst en gezongen rond de kerstboom. Traditioneel gezien serveren de Denen een romige rijstpudding met kersensaus als kerstdessert. In één van de puddingschaaltjes verstoppen ze een hele amandel: wie het in zijn schaaltje ontdekt, krijgt een extra cadeautje. Het resultaat? 100% lege borden garantie – hoewel dit ook zonder de verborgen amandel geen probleem zal zijn. Ook de kleine kerstelfjes “”Nisser””, die op zolder wonen, krijgen een bakje rijstpudding geserveerd. Zo zijn ze de bewoners het komende jaar zonder twijfel goed gezind! Het recept vind je hier.
Heb je nog nood aan inspiratie voor wat achtergrondmuziek op Kerstavond? Ontdek hier onze Marley Spoon Delicious Holidays playlist op Spotify!