Het aspergeseizoen⏳
Om te worden geoogst, heeft de asperge een bodemtemperatuur van minimaal 12 graden nodig. Daarom begint het oogstseizoen traditioneel in april en eindigt het ieder jaar op 24 juni – de geboortedag van Johannes De Doper. Dit is zo gepland omdat het na deze dag nog ongeveer 100 dagen duurt tot de eerste vorst! De wortels van de asperges hebben namelijk een lange rustfase nodig om zich weer voor te bereiden op het volgende jaar. Nieuwe asperges kunnen tot zeven jaar op rij groeien!
Zon voor de kleur
Wist je dat alle asperges in het begin wit zijn? Het verschil in kleur tussen asperges ligt aan hoe ze groeien: witte asperges groeien alleen onder de grond, terwijl groene asperges graag het zonnetje opzoeken en boven de aarde uit groeien. Zodra de witte asperges in aanraking komen met zonlicht, wordt de steel namelijk groen. Dit komt door het plantenpigment chlorofyl, dat zich door zonlicht vormt.
De grootste aspergeproducent:
In China worden asperges geteeld op een oppervlakte van ongeveer 70.000 hectare. Dit maakt China verreweg de grootste producent van asperges wereldwijd. Dit record wordt gevolgd door Peru, Duitsland en Mexico.
In de groentelade ✅
Ongepelde asperges kun je het beste verpakken in een natte en vochtige theedoek en in de groentelade van de koelkast leggen. Daar blijven ze zo’n 3 tot 4 dagen vers! Gepelde asperges kun je minder lang bewaren, ongeveer één dag. Je wikkelt ze het beste in plasticfolie (zonder extra water) en bewaart ze ook in het groentecompartiment.
Opgepast: aspergeschurft!
Ja, je heb het goed gehoord: er bestaat zoiets als “aspergeschurft”. Bij sommige mensen kan een allergische reactie ontstaan, wanneer ze asperges snijden of wanneer de huid in contact komt met het sap van de asperges. Symptomen zijn irritatie van de huid en ogen en ontsteking van het neusslijmvlies. In zeer weinig gevallen kunnen asperges zelfs astma-aanvallen veroorzaken!
Een eigenaardig luchtje
Waarom ruikt je plas na het eten van asperges eigenlijk zo vreemd? De ‘karakteristieke’ onaangename geur ontstaat door de afbraak van het zwavelhoudende asparaginezuur uit asperges. Dit zuur is eigenlijk geurloos, maar het afbraakproces in het lichaam zorgt voor een aparte geur bij het uitscheiden ervan. Gek feitje: niet alle mensen kunnen dit zuur afbreken en daarom kent slechts een klein deel van alle asperge-eters dit fenomeen. Nog gekker: niet iedereen kan deze geur ruiken!
Een waterige groente ☔
Asperges bestaan voor 94% uit water en bevatten slechts 17 kcal per 100 gram. Toch zijn ze zijn rijk aan mineralen en vitamine C! De perfecte groente voor een caloriearm dieet dus!
Zuur of zoet?
In het verleden smaakte de witte asperge vaak behoorlijk bitter. Om ze wat zoeter te laten smaken, voegde men vaak een lepel suiker aan het kookwater toe. Tegenwoordig is dit niet langer nodig, omdat geteelde asperges nauwelijks meer bitterstoffen bevatten. Wel is het een aanrader om bij witte asperges een beetje citroensap in het kookwater te doen. Het zuur maakt de kleur feller en lichter!
Zware arbeid
Asperges zijn relatief duur in vergelijking met andere groenten. Een reden hiervoor is dat ze vaak met de hand worden ‘gestoken’ en niet met de machine kan worden geoogst. De asperges worden op een diepte van ca. 20 cm met een schep losgemaakt – daarom wordt het begin van de oogst ookwel “steken” genoemd! Eén persoon steekt tussen de 3,5 en 5 kilo asperges per uur. Dat kost kracht! Per hectare land lopen de oogstarbeiders zo’n 5 kilometer!
Enge asperges
Eindelijk, iets griezeligs! Er zijn mensen die bang zijn voor asperges – geen grap! De term voor dit fenomeen is ‘aspergefobie’ wordt zelfs genoemd in sommige medische handboeken.
Gefeliciteerd! Met deze kennis ben je nu een officiële aspergekenner! Heb je hierdoor spontaan zin gekregen in asperges? Hou ons menu in de gaten voor de meest heerlijke asperge recepten!