1. Kies de juiste bbq
Bij barbecuen draait het allemaal om de rook. Dit is een ingredient an sich, wat het vlees, vis of de groente hun typerende smaak geeft. Hoewel een gas-bbq misschien de makkelijke optie is, mis je hierbij het element wat barbecueën zo bijzonder maakt. Op de kniën dus om die kooltjes aan te steken!
2. Begin met een vuurtje
Heb je net een nieuwe bbq, of staat hij al sinds vorige zomer in de schuur zonder een recente schoonmaakbeurt? Maak dan een goed vuurtje in je barbecue en laat het ongeveer 45 minuten branden. Zo wordt het metaal goed dichtgeschroeid en verbanden overige bacteriën, olie en vuil. Klaar voor een frisse start van het barbecueseizoen
3. De test met de hand
De belangrijkste vraag van het barbecueën luidt: is ‘ie al heet genoeg? Er zijn natuurlijk verschillende professionale manieren om dit te testen (bijvoorbeeld met een speciale thermometer), maar het snelste is nog altijd om dit met de hand te doen. Hou deze boven het rooster en tel hoe lang je dit volhoudt zonder dat het te heet wordt. Bij 10 seconden is het vuur te laag, bij 4 seconden is het oké, en bij 2 seconden is het echt goed heet!
4. Geen spiritus
We kennen allemaal die ene persoon die graag een bbq aansteekt met een halve fles spiritus. Snel, effectief, maar niet zo gezond. En de smaak van het vlees komt het ook niet ten goede. In de vlammen die ontstaan zitten namelijk chemicaliën van de vloeistof die nog niet zijn opgebrand. Vermijd deze techniek dus, of wacht tot de vlammen echt helemaal gedoofd zijn voordat je het vlees op de grill legt.
6. Maak je eigen burgers:
Het is een klein beetje extra werk, maar wanneer je je eigen hamburgers maakt krijg je daar een echte smaaksensatie voor terug. Nee, je hoeft niet zelf de koe te slachten, maar mengt zelf het gehakt met kruiden en bijvoorbeeld verse knoflook. Heb je wat hulp nodig? Neem dan ons recept voor juicy burgers als voorbeeld!
7. Laat het vlees even rusten
Aangezien bij barbecueën ook veel wachten komt kijken, is het verleidelijk die burger of speklappen gelijk op de peuzelen zodra ze klaar zijn. Toch loont geduld zich ook in deze situatie.
8. Vlammende spiesen
We houden allemaal van een spiesje met mals vlees en stukjes groente. Heb je geen metalen spiesen voorhanden en gebruik je hout? Week de houten spiesen dan 30 minuten in water voordat je ze op de barbecue legt. Zo vatten ze geen vlam! Wel zo veilig.
9. Aluminiumfolie
Iedereen houdt van barbecueën, maar niemand houdt van schoonmaken. Daarom deze tip: leg een laagje aluminiumfolie op de bodem van je bbq, onder de kolen en briketten. Na afloop til je het aluminumfolie met al de restanten kolen (en stukjes vlees die het niet gered hebben) op en gooi je het makkelijk weg. Even afborstelen en klaas is kees!
10. Goed borstelen
Je krijgt het rooster van de barbecue het beste schoon als het nog heet is. Verzamel dus even de motivatie nadat al het vlees van de barceue af is om met een stalen borstel de etensresten van het bbq-rooster te schuren. Wacht je tot na het dessert, dan riskeer je de kans op een after dinner dip!